FAQ

Voor welke klus kun je een aannemer inschakelen?

Het inhuren van een aannemer is meestal pas interessant bij wat grotere projecten waar meestal ook meerdere vakmensen voor ingeschakelt moet worden. Denk aan verbouwingen, plaatsen van een uitbouw of bijvoorbeeld het renoveren van een badkamer of keuken. 

Wat doet een aannemer?

Een aannemer bespaart jou een hoop tijd en kopzorgen. Hij of zij is verantwoordelijk voor onder ander de coördinatie van het project. De aannemer zorgt ervoor dat alle mensen die erbij betrokken zijn op het juiste moment de werkzaamheden uitvoeren. Gaat er iets mis? Dan is de aannemer ook verantwoordelijk voor het bedenken en uitvoeren van een oplossing. Daarnaast is hij of zij ook verantwoordelijk voor de inkoop van materialen,  eventueel aanvragen van bepaalde vergunningen en is hij of zij jouw eerste aanspreekpunt. 

Wat zijn de kosten voor het inhuren van een aannemer?

De kosten zijn in eerste instantie erg afhankelijk van de grootte van een klus. Bij een aannemersbedrijf betaal je een volledig bedrag. Dit is meestal gebasseerd op het tarief van de aannemer, materiaalkosten en het arbeidsloon van de vakmensen. Bij een freelancer betaal je meestal de aanneemsom. Dit is het budget waarvoor de aannemer de uitvoering van het project aanneemt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een aannemer?

Je wilt natuurlijk een aannemer inhuren die heel het bouwproject van begin tot eind netjes kan coördineren. Bij het kiezen van een aannemer zijn er daarom een aantal punten waar je rekening mee kunt houden:

– Heeft de aannemer al veel ervaring in de opdracht die jij voor ogen hebt? Dit kun je achterhalen door reviews te lezen en referentieprojecten te bekijken. 

– Vraag meerder offertes op en kijk er kritsich naar. De prijs is namelijk niet het enige waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan welke werkzaamheden zijn inbegrepen, wat is de garantie, wat is de planning van de aannemer en zijn er eventueel extra kosten.

 

Wanneer moet je de aannemer meestal betalen?

Dit is afhankelijk wat je met de aannemer hebt afgesproken. Je kunt de betaling in één keer van te voren afronden of je doet een aanbetaling en betaalt het resterende bedrag aan het eind van het project. Het meestal verstandig om niet meteen het gehele bedrag te betalen voordat de klus klaar is. Wat redelijk zou zijn is om 10% aan te betalen. 

Waarom zal ik een aannemer inhuren?

Wanneer je een huis wilt bouwen, aanbouwen of renoveren komt daar een hoop bij kijken. Bij zulke projecten wil je ook meestal dat alles goed verloopt. Met een aannemer zorg je ervoor dat je niet zomaar verrast wordt met onverwachte kosten of dat de looptijd maanden tot jaren gaat duren.