Naast het verbouwen van de keuken is het verbouwen van de badkamer één van de populairste renovaties in Nederland. Wat niet gek is natuurlijk. De badkamer is namelijk een plek waar je, na een lange vermoeiende dag, even lekker tot rust kan komen. De badkamers en badkamermeubelen van tegenwoordig worden ook steeds mooier. Dit maakt het zelfs mogelijk om zo een wellness te creëren in jouw eigen huis! Echter is zo’n verbouwing meestal niet iets wat je even gedaan hebt. Er komt namelijk stiekem best veel bij kijken.

Verbouwen badkamer

Niet elke verbouwing is natuurlijk hetzelfde. Dit is erg afhankelijk van jouw wensen en behoeftes. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen het bad te laten vervangen in jouw badkamer. Dit is meestal wel redelijk snel klaar. Je kunt er ook voor kiezen om de gehele badkamer eruit te laten slopen en het opnieuw in te richten. Dit duurt meestal wel een stuk langer. De hoeveelheid werk voor het eruit slopen van de badkamer is ook erg afhankelijk of de leidingen nog in goede staat zijn en de grootte van de huidige badkamer.

Voorbereidend werk

Voordat je daadwerkelijk met de verbouwing begint, zijn er nog een aantal belangrijke punten om voor te bereiden.  Besef dat gedurende het bouwproject, de badkamer onbruikbaar is. Een “standaard” verbouwing van de badkamer duurt ongeveer tussen de 5 en 14 dagen. In de tussentijd is het dus niet mogelijk om even naar de toilet te gaan of jezelf op te frissen. Regel hiervoor dus een alternatief. Spreek bijvoorbeeld met de buren/vrienden of familie af of je tijdelijk gebruik mag maken van hun badkamer. 

Bij het strippen en slopen van de badkamer brengt het meestal een hoop afval met zich mee. Het is dus belangrijk dat er een puincontainer geplaatst wordt. Bevindt de badkamer zich op de eerste verdieping of hoger, dan is het installeren van een valpijp of stortkoker noodzakelijk. Bevindt de container zich aan de straatkant op een rijbaan, fietspad of voetpad, dan is er een kans er een vergunning aangevraagd dient te worden. 

Voordat je aan de slag gaat met het strippen en slopen van de badkamer, dient er eerst een plan opgemaakt te worden. Het slopen en strippen van de badkamer is misschien wel het leukste onderdeel van heel de verbouwing, echter is het niet alleen maar een kwestie van een hamer gebruiken. Eén foute tik kan meteen al meer tijd en geld kosten dan je gepland had. Daarom is het dus belangrijk om een expert in te schakelen die een duidelijk plan kan opstellen. In dit plan staat alles vermeld over de elektrische installaties, plaatsing van verluchtingen verwarming en de aan- en afvoer van het sanitair water. Voor het eventueel slopen van muren moet ook in het plan worden vermeld. 

Tijdens de verbouwing

Elke verbouwing is natuurlijk anders. De één net iets complexer dan de ander. Onder hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet met welke punten je nog meer rekening mee moet houden.

1 Verplaatsen van sanitair

het is natuurlijk mogelijk dat je bepaalde sanitair op een andere plek wilt hebben. Soms kan het dus zijn dat er leidingen verlegd moeten worden. Dit vergt veel precisie. Je namelijk maar iets verkeerd te doen en je hebt meteen een lekkage. 

 

2 Verplaatsen stopcontacten

Het kan goed zijn dat je het niet helemaal eens bent met de huidige plek van de stopcontacten. Dit zal dus verplaatst moeten worden. Het werken met elektriciteit kan echter behoorlijk gevaarlijk zijn. Vooral als je er zelf weinig verstand van hebt. Het is dus geen slecht idee om hiervoor iemand met meer ervaring voor in te schakelen.

 

3 tegelen van de vloer

Wil je nieuwe tegels in je badkamer? Dan is het belangrijk dat alles van te voren geëgaliseerd is. Is dit namelijk niet gedaan, dan heeft het grote gevolgen voor de kwaliteit, uitstraling en levensduur van de vloer of muur. 

Zelf verbouwen of laten doen

De kosten voor het verbouwen van de badkamer is niet bepaald goedkoop en eenvoudig. Om kosten te besparen is het natuurlijk altijd mogelijk om alles zelf te doen. Echter vergissen de meeste mensen wat voor werk er allemaal bij komt kijken. Verder als er iets fout gaat zijn de kosten om het weer te fixen meestal ook erg hoog en duurt het project nog langer dan gepland. Voordat je het weet beland je in één van die bekende televisieprogramma’s waar thuisklussers halverwege de verbouwing zijn afgehaakt en maanden zonder badkamer zitten. 

Als je dus niet de middelen, tijd en kennis hebt om zelf de badkamer te verbouwen, dan is het verstandig om een aannemer in te schakelen die het gehele bouwproject kan begeleiden.